Herstel Helix Piercing

Herstel helix piercing gaat traag. Maar waarom is dat dan zo? Ben je niet zo bekend wat een Helix piercing is, dan leggen we dat eerst even aan je uit. We beginnen bij het begin. Voor wat het oor betreft heeft elk stukje kraakbeen en vlees een eigen naam. De spiraalvormige bovenrand van het oor is vernoemd naar het Griekse woord voor spiraal: ‘Helix’. Het is de rand van het oor, gemaakt van kraakbeen, die vanaf de bovenkant van het oor doorloopt tot ongeveer halverwege het oor.

Ook in dit deel van het oor worden piercings gedragen, de zogenaamde Helix piercing. Dit gaat op een andere manier dan bij het piercen van de oorlel, omdat dit dus om een piercing door het kraakbeen gaat. En aangezien dit spiraalvormig deel van het oor lang is kan je zelf nog bepalen waar je de Helix wilt piercen.

Helix plaatsen

Voor het plaatsen van een Helix piercing is het verstandig om je goed te laten voorlichten en rustig rond te kijken bij welke piercingstudio je je het meest vertrouwd voelt. Krijg je een duidelijke uitleg, ook over het herstel en wat je moet doen om de genezing te bevorderen? Wordt er schoon gewerkt en wat is je algemene indruk?

Een ervaren piercer zal met een steriele naald een gaatje door de Helix boren waarna meestal een staafje word geplaatst. Dit staafje is vrij lang, omdat er ruimte over moet blijven voor de zwelling die na het piercen in meerdere of mindere mate kan ontstaan.

Door de GGD is het inmiddels verboden om piercings in het kraakbeen te schieten op dezelfde manier als bij een piercing door de oorlel. Dit omdat er een kleine kans bestaat dat het kraakbeen beschadigd raakt waardoor er bijvoorbeeld een ‘bloemkooloor’ kan ontstaan.

Herstel Helix Piercing

Herstel helix piercing

Voor een goed herstel van de Helix piercing is het belangrijk dat je de piercing zo min mogelijk aanraakt om infecties te voorkomen. Helix piercing herstel kan tussen de 6 en 12 maanden duren. Ga in het begin liever op de andere kant liggen bij het slapen en houd de piercing schoon door bijvoorbeeld een zoutoplossing te gebruiken om infecties te voorkomen. Laat deze 3 tot 5 minuten inweken op de wond. Alcohol, peroxide, jodium of hardnekkige zepen moeten worden vermeden.

Ook moet er tijdens het herstel zo weinig mogelijk tegenaan komen. Dus draag geen koptelefoon, muts, oorwarmers, etc. Als de Helix piercing genezing volledig is, kun je het staafje verwijderen om een sieraad naar keuze te gaan dragen.