Oorpiercing

historische oorpiercingEr is waarschijnlijk geen beschaving te vinden die oorpiercing niet gebruikten voor (spirituele) rituelen of het mooier maken van het menselijk lichaam. Zelfs het 5300 jaar oude gemummificeerde lichaam van de IJsman in de alpen liet hiervan het bewijs zien. Op muurtekeningen, aardewerk en eeuwen oude geschriften zoals de Bijbel staan afbeeldingen of verwijzingen.

Sommige culturen geloven dat de doorboorde oren helpen om het kwaad af te weren. Weer andere culteren doen het om traditionele of eshtetische redenen.

In bijvoorbeeld Oosterse culturen stelt men (acupuncturisten) dat de oor-kwab een vitale acupunctuurpunt is en een oor piercing wellicht een therapeutische waarde heeft.

Oorpiercen in allerlei vormen

oorpiercingDe meest gangbare vormen van oorpiercen is natuurlijk voor het dragen van oorbellen of oorknopjes. Deze type oorpiercing draag je allemaal in de oorlel. Maar als je een oorpiercing wilt laten zetten dan zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos.

Heb je nog nooit goed naar je eigen oren gekeken, pak dan maar eens een spiegel. Vrijwel elk stukje oor, zowel de wat hardere stukken (het kraakbeen) als de zachte stukken zijn geschikt om te piercen. En je hebt er nog twee van ook.

Bedenk goed welke piercing je mooi vind, voordat je een oor piercing laat zetten. De vorm van je oor, je haardracht en het gezicht kunnen bepalend zijn voor de keuze.

En je hoeft niet per se voor een piercing te gaan, je kan ook een gepiercet gat oprekken en een Gauge plaatsen. Aangezien de lellen zeer elastische zijn, is het oprekken op zich niet erg pijnlijk. Let wel op dat een opgerekt gat in de oorlel mogelijk niet meer dicht groeit.

Type oorpiercings

De Helix en Tragus zijn de bekendste oorpiercing. En deze hebben ook nog eens een “tegenovergestelde” versie, de zogenaamde Anti-Helix (of Snug genaamd)en Anti-Tragus. Verder zijn er nog de binnen- en buiten Conch, de Daith, Rook, Industrial, Orbital of Aericle, Rook en de Transverse Lobe piercing.

oorpiercings

Helix

De Helix is een van de meest populaire piercing onder de jongere generatie in de westerse wereld. Nadeel is dat dit deel van het van zachte kraakbeen rondom het oor grotere kans heeft op infectie. Soms zie je personen die meerdere Helix ringen dragen of een Helix met een kettinkje verbinden met een andere oorpiercing.

Tragus

Dit soort oorpiercing werd populair ergens na 2005. Het wordt gezet op de tragus, een kleine stukje kraakbeen over de gehoorgang van het oor. Het zetten is uiterst pijnlijk omdat dit deel van het oor dik en vlezig is. Het kan leiden tot overmatige pijn en bloeden. De Tragus piercing heeft ook een lange tijd nodig om te genezen. Als je veel oordopjes of in-ear koptelefoontjes draagt kan deze piercing irritatie en andere problemen veroorzaken. Een piercing aan de “tegenovergestelde” kant van de Tragus wordt Anti-Tragus genoemd.

Conch

Bij deze oorpiercing bepaalt de plaats of je een binnen- of buiten Conch hebt. Voor het zetten van deze piercings is een goede professional vereist. De piercer gebruikt bij het plaatsen van de Conch vaak dikke naalden.

Daith

Het woord ‘daith’ heeft geen correlatie met de dood. Het betekent ‘wijsheid’ in Hebreeuws. Deze piercing wordt in het kraakbeen net boven de opening van de gehoorgang gezet. Het kraakbeen wordt doorboord met Kleine gekromde naalden, zodat andere delen van het oor niet beschadigen tijdens het piercen.

Rook

De Rook piercing wordt gezet op de gevouwen binnenrand van het oor waar de oorschelp wordt gescheiden. Het is een van de meest pijnlijke piercing en ook lastig om uit te voeren omdat deze plek veel weefsels heeft. Het is zeer afhankelijk van het uiterlijk en de structuur van je oren hoe de Rook gedragen wordt.

Orbital

De zeer populaire Orbital piercing is een piercing die hetzelfde deel van het oor binnenkomt en weer verlaat. Een Orbitalpiercing kan overal worden geplaatst in het oor, maar ze worden vaak in de oorschelp gezet. Het hangt van de piercer af of beide gaten in één keer of apart worden doorboord. Soms wordt deze piercing ook wel Auricle piercing genoemd.

Transverse Lobe

Bij deze piercing wordt de oorlel horizontaal doorboord. Door de oorlel komt dan een staaf met aan beide uiteinde een knop. Vandaar dat deze piercing ook wel Horizontal Lobe piercing wordt genoemd.

Hoe wordt een oorpiercing uitgevoerd

Op internet zijn genoeg filmpjes en handleidingen te vinden hoe je zelf thuis aan de slag kunt om een oorpiercing te zetten. Maar wees er van bewust dat je hierdoor bepaalde risico’s loopt. Ga je voor een oor piercing om oorbellen of oorknopjes dragen, dan kun je meestal terecht bij een juwelier. Wil je echter oorpiercings op een andere plek dan is het aan te raden om naar een piercing professional te gaan. De gaten voor oor piercings worden of met een piercing pistool geschoten of met een naald gemaakt. Het zetten van een oorpiercing met een naald heeft de voorkeur. Hiervoor zijn verschillende redenen op te noemen:

  • De piercings die met een naald zijn gezet genezen over het algemeen sneller en zijn minder pijnlijk omdat de naald scherper is en het weefsel minder beschadigd wordt,
  • Piercings met een naald zijn ook veel preciezer dan die gedaan worden met een pistool,
  • Het steriliseren van een naald is makkelijker en betrouwbaarder waardoor er minder kans is op infectie.

Verzorging van oorpiercing

Na het zetten van een oor piercing is het net als bij alle andere piercings noodzakelijk om ze goed te verzorgen. Een piercing is en blijft een wond die moet helen. Een infectie of ontsteking ligt altijd op de loer. Let daarom goed op de onderstaande punten:

  • Was de handen voordat je aan de oren gaat zitten
  • Maak de oorpiercing 3x per dag schoon ook na het zwemmen of haren wassen
  • Laat de piercing zeker 4 tot 6 weken zitten. Voor kraakbeen piercings geldt 8 tot 12 weken
  • Draag de eerste 6 tot 12 maanden alleen roostvrij staal of gouden oorringen

Laat je voordat je een oorpiercing zet, goed voorlichten door de piercer, sla de juiste middeltjes in en neem de benodigde voorzorgsmaatregelen in acht.

Save

Save