Microdermal piercing

Microdermal piercing, ook bekend als dermal of dermal anchor piercing, is een piercing ingebracht op een vlak deel van het lichaam. Het is een kruising tussen een implantaat en een piercing. Dit soort piercing is tegenwoordig populair omdat hierdoor versiering van gebieden die moeilijk te doorboren zijn voor normale piercings toch mogelijk is. Denk hierbij aan de hals, heup, borstbeen, rug of wang. Bovendien kunnen door meerdere micro dermal piercings te plaatsen patronen worden gemaakt.

dermal piercing

Uitleg Microdermal piercing

Een microdermal piercing kan letterlijk worden geplaatst waar men maar wilt omdat het geen in- of uitgangspunt heeft. Daardoor zijn ze anders dan de gewone lichaam piercings. Met een microdermale piercing komt slechts één uiteinde van de piercing uit de oppervlakte van de huid; het andere uiteinde is ingesloten (ofwel verankerd) in de dermale laag van de huid ook wel de lederhuid genoemd; de huidlaag die net onder de opperhuid zit. Hierdoor lijkt het alsof er een sieraad door de huid geprikt is.

microdermal piercing

Dermale ankers bestaat uit twee hoofdonderdelen, meestal gemaakt uit titanium of roestvrij staal: een vlakke plaat genaamd de ‘Anker’, die zit onder de huid en een sieraad dat op het oppervlak zit. Ze zijn verbonden door een ‘post’ met schroefdraad, die is bevestigd aan de plaat. De post steekt door de huid en daarop kunnen allerlei verschillende sieraden worden geschroefd.

Inbrengen microdermal piercing

microdermal punch naaldHet inbrengen van deze type piercings vereist het gebruik van ofwel een scalpel, een dermale (huid) punch (afbeelding hiernaast), of in het geval van kleinere insnijdingen, een holle piercing naald. Het anker moet diep genoeg worden geplaatst om het risico op beweging van de piercing na het plaatsen te voorkomen.

Maar toch ook weer niet te diep waardoor de huid over de microdermal piercing heen groeit en de piercing daarmee wordt ingekapseld (wat ook wel embeding heet). Na plaatsen van de microdermal piercing is het verstandig om er niet aan te zitten.

Er zijn twee manieren om een microdermal piercing te plaatsen. Eén is door de huid beet te pakken en op te tillen en er dan zijwaarts met de piercing naald in te steken (1) en de andere manier is met een (grotere) punch een snelle prik in de huid dat wordt opgelicht te geven (2). Voor de laatste methode wordt soms ook de scalpel gebruikt. In plaats van de prik wordt een stukje huid zo gesneden dat het kan worden terug geklapt.

Microdermal piercing

Daarna wordt de anker in de opening onder de huid geschoven (3) op zo’n wijze dat de implantaat goed strak zit. Op de post met schroefdraad wordt dan het sieraad vastgeschroefd (4).

Een microdermal punch is minder pijnlijk dus wordt vaker gebruikt. Het proces wordt gestart door het identificeren van het punt van de piercing. Degene die de plaatsing uitvoert moet er voor zorgen dat er geen spieren of botten in de weg zitten. Hij/zij zal echt moeten rond voelen in het doelgebied om een idee te krijgen hoe de microdermal gaat zitten. Het gebied wordt vervolgens gesteriliseerd en gemarkeerd met een chirurgische marker. Het anker wordt dan geplaatst onder de huid en een stuk van juwelen is geplaatst met behulp van chirurgische pincet. De gehele procedure duurt ongeveer een uur.

Verwijderen microdermal piercing

Het is één ding om microdermal implantaten te plaatsen, maar het verwijderen kan ook een hele operatie zijn. Verwijdering wordt meestal gedaan met het licht wrijven of masseren van het anker. Sommigen zeggen dat dermale piercings moeten worden uitgesneden, maar in de meeste gevallen is dit bij een professional niet nodig.

Onthou dat wanneer je iets verwijderd dat in het lichaam is aangebracht, deze plek waarin het object zat meestal direct zichzelf afsluit. Het Verwijderen van de ankers is dus een geweldige manier om een abces (opeenhoping van pus als gevolg van een infectie) te veroorzaken als er niet wordt opgelet. Het is onverstandig om zelf te proberen een microdermal piercing te verwijderen.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save