Tepelpiercing

Net als andere piercings kent de tepelpiercing haar eigen geschiedenis. In de Romeinse tijd droegen soldaten tepelpiercings. Men zegt om aan de tepelring een cape te bevestigen. Maar tepel piercing dragers zullen zeggen dat dit niet prettig is.

In de 14de eeuw was een tepelpiercing zelfs een modestatement en in het Victoriaanse Engeland van de 19de eeuw was er een korte opleving.

De tepel piercing is wel één van de eerste pre-chirurgische cosmetische ingrepen bij vrouwen. Het werd gebruikt om een naar binnen staande tepel te corrigeren of om de tepels op te rekken (door het littekenweefsel van de piercing).

Tepelpiercing zetten

tepel piercingSoms bloed de piercing direct na het aanbrengen. Behandel de wond zoals de piercer dat met je doorneemt. Het komt voor dat de tepelpiercing na het zetten helemaal niet bloed, maar dat dit na een paar dagen alsnog gebeurd.

Het genezingsproces van tepel piercings varieert nogal per persoon. Bij mannen is over het algemeen de duur korter dan bij vrouwen. Maar over het algemeen kan wel gesteld worden dat een tepelpiercing meer tijd nodig zal hebben om te helen dan de meeste andere piercings.

Het kan variëren van 3 maanden tot meer dan een jaar. Laat een tepel piercing die net is aangebracht de eerste 3 tot 6 maanden zitten totdat de wond genezen is. Tijdens het genezingsproces bestaat de kans op ontstekingen waardoor er pus, wondvocht of een korst rondom de tepels komt.

Tepel piercings verwijderen

Tepels die zijn doorboord kunnen binnen een paar seconden weer sluiten. Zelfs als je de piercing al lange tijd draagt. Let op “kunnen”, want op internet zijn hier uiteenlopende ervaringen mee. Er zijn mensen die na een paar weken zonder tepelpiercing deze nog steeds probleemloos kunnen plaatsen.

Maar behoor jij tot de groep waarbij de wond snel geneest, dan zou het uithalen van de piercing een teleurstelling kunnen worden. In het ergste geval zal je opnieuw gepiercet moeten worden. Laat dit dan weer door een professionele piercer doen en ga niet zelf aan de slag. Is er geen reden om de piercing uit te doen, doe het dan gewoon niet.

Juiste tepelpiercing kiezen

Bij het selecteren van een sieraad zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden: materiaal, schroefdraad, grootte en stijl. Als je eenmaal weet wat je wilt dan is het kiezen van een nieuw tepel sieraad een fluitje van een cent.

Er zijn piercing sieraden van verschillende materialen te krijgen. Bijvoorbeeld flexibel kunststof ook wel genoemd bioplast (hypoallergeen), roestvrij staal of titanium. Mensen met een metaalallergie kiezen voor de eerste optie.

tepelpiercing schroefdraadLet bij het kiezen van een sieraad op waar in/aan het sieraad de schroefdraad zit. Bij sommige sieraden is de schroefdraad in de pen geboord en bij andere zit de schroefdraad aan het uiteinde van de pen. Met name bij deze laatste bestaat de kans dat het schroefdraad bij het plaatsen langs de binnenkant van de huid schraapt en beschadigingen aanbrengt.

Als je net de tepelpiercings hebt laten zetten dan houdt de piercer als het goed is rekening met de maat van het sieraad. Na het piercen zullen de tepels opgezwollen (en beurs) zijn. Gebeurd dit niet dan zal de piercing (te) strak tegen de huid gaan zitten, met alle gevolgen van dien.

Welke stijl piercing je wilt, is natuurlijk persoonlijk. Er zijn heel veel mooie tepelpiercings te vinden. Zoals hieronder afgebeeld, de piercing met CBR (captive bead ring), pinchers, piercings met hanger of piercings die de gehele tepel omvatten (zogenaamde nipple shields).

tepelpiercing sieraden

Tepel piercing en borstvoeding

Draag je een tepel piercing en wil je na de zwangerschap borstvoeding geven, dan is het advies om de piercing eerst uit te doen voordat je de baby voedt. Anders bestaat er verstikkings-gevaar voor de baby. Daarna kun je de piercing weer indoen. Wil je de piercing niet uit doen, kolf dan met een borstpomp de melk af en geef de fles.

Tijdens de zwangerschap worden de borsten groter en wellicht ook de tepels. Draag je een bar als tepelpiercing dan is het aan te raden om zo nu en dan bij de piercer te controleren of de maat van de piercing nog voldoet en niet vervangen moet worden.

Het is af te raden om tijdens een zwangerschap een tepelpiercing te plaatsen. De mogelijke risico’s van infectie, geïrriteerde borsten of ontstoken tepels wegen niet op tegen het “voordeel” van een tepelpiercing.

Save

Save