Navelpiercing

Wil je een navelpiercing of belly button zetten? Weet je nog niet hoe je een navel piercing moet verzorgen, wil je weten of je ermee mag zwemmen of denk je dat je navel piercing ontstoken is? Alle nuttige navelpiercings informatie vindt je hier verzamelt op één pagina.

Is jouw navel geschikt voor een navelpiercing

Navelpiercings worden over het algemeen net boven de navel gezet. Meer bij vrouwen dan bij mannen. Echter is hiervoor een goeie “navel anatomie” vereist. Het bovenste lipje van de navel moeten genoeg ruimte bieden om het (piercing)sieraad zonder druk aan de boven- en onderkant in de navel te laten hangen. Past bij jou een navelpiercing niet door de bovenste lip, dan is de onderste lip soms een optie. Er zijn mensen die een navelpiercing ook echt door de navel kunnen zetten.

navelpiercingEen professionele piercer zal de navel controleren voordat hij/zij begint met de piercing. De piercer zal je vragen om te zitten en te bukken. Hierdoor is te bepalen of de navel een passende plek heeft om te doorboren.

Het kan zijn dat je van plan bent om na verloop van tijd andere sieraden te dragen, zoals grotere barbells, ringen of andere accessoires. Hou er dan rekening mee dat je de piercing mogelijk opnieuw moet laten zetten, maar dan met een dikkere naald.

Genezing van een navel piercing

Vraag voordat je een navelpiercing laat zetten altijd eerst naar de risico’s en mogelijke complicaties. Misschien dat de piercer ook verzorgingsschets verkoopt. Koop die ook meteen en gebruik het zoals het is bedoelt. De helingstijd van een navel piercing is lang. Reken maar op twee tot zes maanden. Soms zelfs tot een jaar, maar dat is dus persoonsafhankelijk.

Na het zetten is het belangrijkste om van de navelpiercing af te blijven. Verwijderen terwijl de piercing nog niet helemaal genezen is, is helemaal not done. Het is niet ongewoon dat een navel piercing genezen lijkt te zijn, maar na een paar weken toch geïrriteerd raakt.

Als je last krijgt van de piercing of als het ziet er niet goed uit, doe er dan wat aan. Voordat het erger wordt. Ga terug naar de piercer en vraag om advies. Als deze je niet kan helpen, ga dan naar een huisarts. Doe nooit zelf de piercing uit. Als het verkeerd gaat kan hierdoor een abces ontstaan.

Tips voor navelpiercings dragers

Nog wat tips voordat je een navelpiercing zet en hoe je die het beste kan laten genezen:

  • De beste tijd om een navelpiercing te zetten is in de wintermaanden. Je hebt dan een langere periode waarin de piercing kan helen. Let er wel op dat je gepaste kleding draagt die de wond laat “luchten”.
  • Let goed op welke kleding je draagt. Een jurkje met een strakke riem is geen goed idee. Het zal druk zetten op de piercing. Draag liever luchtige kleding met katoen of andere zachte stoffen. Hierdoor zal de huid minder irriteren. Mocht je niet anders kunnen dragen, plaats dan een “oog-pleister” over de piercing heen.
  • Ben je een buikslaper, dan is het opletten geblazen. De navelpiercing kan in je slaap beschadigd raken of door wrijving geïrriteerd of erger geïnfecteerd. Neem als je gaat slapen twee kussens. Ga op je zij liggen en plaats er één achter je en één voor je. Mocht je tijdens je slaap op je buik draaien dan rol je tegen het kussen aan.
  • Tijdens het douchen of het nemen van een bad is het raadzaam geen badolie, zeep of schuim te gebruiken. Alleen water is genoeg. Was ook je haren niet en lichaamsdelen scheren is ook geen goed idee. Het kan allemaal irritatie opwekken rondom de piercing. Doe dat na het douchen of bad terwijl je de navel piercing droog houdt.
  • Heb je een navel piercing rond de zomerperiode gezet, ga dan niet zwemmen in een meer, zwembad of zee. De kans op een bacterie is erg groot. Ben je op vakantie en is het mooi weer, draag dan als bescherming een waterbestendig bandage of oog-pleister over de piercing heen.
  • Om de helende navel piercing wat verlichting te geven kun je een “navel douche” maken. Kook wat water en neem een beker. Doe in de beker wat (zee) zout en giet het gekookte water er in. Laat de beker met water en zout een klein beetje afkoelen. Buig voorover, neem de beker en plaats die over de navel piercing heen. Kom weer rechtop en druk de beker 10 a 15 minuten op z’n plek.

Navelpiercing en zwangerschap

navelpiercing tijdens zwangerschapAh ja, stel dat je zwanger bent of wilt worden. Moet je afscheid nemen van je navelpiercing als je buik (en piercing) begint te groeien wanneer je zwanger bent? Helemaal niet. Zolang je navelpiercing in orde is en er normaal uitziet is er geen (medische) reden om de piercing eruit te halen.

Zorg er wel dat je tijdens de zwangerschap af en toe controleert of de piercing niet te strak zit. Je kan tijdens de zwangerschap de piercing eruit halen, als je maar af en toe de navelpiercing weer terugdoet om te zorgen dat het gat niet dicht groeit.

Save

Save