Navelpiercing zetten – Waar let je voor- en achteraf op

Een navelpiercing zetten is echt iets van de huidige tijd. Nergens in de geschiedenis zijn bewijzen te vinden dat dit vroeger ook al gedaan werd. Wel werd de navel in het verre verleden al versierd voor rituele en esthetische doeleinden. Ondanks het feit dat navelpiercings lange tijd nodig heeft om te herstellen en het feit dat de kans op afstoting redelijk groot is, zijn navelpiercings zeer populair, vooral bij jonge vrouwen.

De juiste navelanatomie

Bij een navelpiercing wordt eigenlijk niet echt de navel gepiercet, maar de huidplooi die boven de navel zit. Een navelpiercing is niet geschikt voor iedereen, je moet de juiste ‘navelanatomie’ hebben. Het deel boven de navel moet voldoende ruimte bieden om de piercing binnen de navel te kunnen laten hangen zonder druk van boven of onder.

Is dit niet zo, dan kan een piercing aan de onderkant een betere optie zijn. Een professionele piercer zal je vragen om te zitten en buigen om te bepalen of een navelpiercing geschikt is voor jou.

En denk nou niet dat een navelpiercing zetten alleen bij vrouwen gebeurd. Er zijn ook heel veel mannen die er een hebben. Een sixpack met een navelpiercing maakt de boel toch wel heel erg om naar te kijken.

Navelpiercing zetten

Bij het zetten van een navelpiercing wordt de navel eerst ontsmet, waarna de plekken waar de piercing het lichaam binnenkomt en verlaat worden gemarkeerd. Vervolgens zet de piercer een klem op de navel met de twee markeringen op één lijn. Dan wordt de naald door de klem gedrukt en de klem verwijderd.

Aan het einde van de naald zit het sieraad. Als laatste wordt dan nog het bolletje op het sieraad vastgedraaid. Afhankelijk van de hoeveelheid huid die doorboort wordt, kan de genezing heel kort duren, of zes maanden tot een jaar in beslag nemen.

Er is een hele grote variatie in navelpiercings, zoals het type materiaal en de vorm van de piercing. Wil je een Belly button of een echt sieraad. Populair zijn de zogenaamde Dromenvanger piercings.

navelpiercing zetten

Ontstoken navelpiercing

Helaas gaat er bij een navelpiercing zetten nog wel eens iets mis wat tot een ontstoken navelpiercing leidt. Let er daarom goed op dat je niet te strakke of beknellende kleding draagt, of dat je broekriem er bijvoorbeeld steeds langs schuurt. Controleer zelf je piercing dagelijks op tekenen van irritatie, zwelling of roodheid.

In de eerste paar dagen na het zetten is het normaal dat er wat vocht uit het wondje kan komen, maar duurt dit langer dan een week, ga dan terug naar de piercingstudio waar de piercing is gezet of een arts.

Wanneer je een verzwakt immuunsysteem of een medische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes hebt, is het risico op een ontstoken navelpiercing zeker een stuk hoger.