Oorbel piercing en alles wat je erover wilt weten

Bij het piercen van een lichaam denkt men in eerste instantie aan een piercing in het oor. Van oudsher de meest gebruikelijke piercing, in ieder geval in de Westerse cultuur. De traditionele oorpiercing wordt door de oorlel gedaan. In Nederland laten ouders bij hun kinderen op jonge leeftijd al hun oorbel piercing zetten, bij meisjes in ieder geval. Maar ook dit is weer per streek verschillend.

Geschikte leeftijd een oorbel piercing

Sommigen laten dit al bij hun dochters doen in de babyleeftijd, waar anderen wachten totdat het kind zelf zegt dat ze het graag wil. Natuurlijk moeten ouders dan hun toestemming geven, voor deze piercings geldt namelijk dat je toestemming van je ouders moet hebben als je nog geen 16 jaar bent.

Een oor piercen wordt niet alleen bij meisjes gedaan, ook jongens dragen steeds vaker oorpiercings. Vroeger was het nog gebruikelijk om als jongen aan één kant een piercing te dragen, tegenwoordig dragen ze deze ook gewoon in beide oren.

Oorbel piercing

Bij oorpiercings wordt er bij een juwelier of in een piercingstudio met een soort pistooltje een gaatje in de oorlel geschoten. Daarna wordt een ringetje of staafje met een knopje geplaatst. Dit zijn zogenaamde ‘zweerringetjes’ of ‘zweerknopjes’. Deze zijn speciaal van een hypoallergeen materiaal gemaakt en hebben een stevige sluiting. Ze zijn geschikt om voor onbepaalde tijd veilig in je oren te dragen.

Genezing van de oorpiercing

Het piercen van het oor gebeurt eigenlijk altijd met een speciale schiet-tang of piercing pistool waarbij het knopje meteen door gat in het oorlel heen gaat. Deze wijze van zetten is vrij pijnloos.

Deze eerste oorpiercings moet je minimaal 6 weken laten zitten om het gaatje goed te laten genezen voordat je andere sieraden in je oor doet. Na het schieten van de gaatjes moet je één a twee keer per dag je oor druppelen met een desinfectiemiddel waarbij je de oorbel draait. Door het draaien wordt voorkomen dat de oorbel vast gaat zitten, en het desinfectiemiddel wordt dan goed verdeeld.

Na zes weken mag het zweerknopje er uit en mogen er nieuwe oorbellen in. Als je ze namelijk te vroeg uit je oren zou halen, dan kan het gebeuren dat de gaatjes dichtgroeien, of dat de wondjes niet helemaal goed genezen. Wanneer je dan andere oorbel piercings gaat dragen, kan dit gaan ontsteken, wat natuurlijk niet wenselijk is. Nadat alles keurig genezen is, kun je dus echt de oorbellen gaan uitkiezen die je het allermooist vindt.

Andere bekende oorpiercings zijn de Tragus en de Helix piercings.